неділю, 21 січня 2024 р.

З Днем Соборності, Україно!

 Щороку, 22 січня, українці відзначають День Соборності, присвячений об'єднанню України, яке відбулося у 1919 році.  

Вперше свято встановили у 1999 році, як памʼять про "велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави". 

У ранок середи, 22 січня 1919 року, обʼєдналися дві частини незалежної України: Українська народна республіка та Західноукраїнська народна республіка.

Історик Іван Стичинський називає дату злуки УНР та ЗУНР чи не найголовнішою датою визвольної боротьби українців у тих роках. 


Наприкінці існування радянського союзу українці почали влаштовувати так звані "ланцюги соборності". Люди бралися за руки вздовж доріг та влаштовували довжелезні шеренги, щоб продемонструвати таким чином єдність українського народу. 

21 січня 1990 року українці утворили ланцюг єдності від Києва до Львова. Це була одна з найбільш масових акцій у Центральній та Східній Європі, яка символізувала незгоду з політикою комуністичної партії. 





Немає коментарів:

Дописати коментар

Робота ДСНС під час воєнного стану.

  Як змінились обов'язки рятувальників під час воєнного стану? Ми тісно співпрацюємо з військовими, наші хлопці завжди виїжджають туди, ...